Interview Malika
Malika, 24-03-2015, Utrecht
1. Wil je wat over jezelf vertellen, qua achtergrond? Leeftijd, familie, studie, culturele achtergrond en geaardheid.
Ben hier geboren, mijn ouders komen allebei uit Somalië. Het land dat de meeste kamelenmelk produceert ter wereld. Ik doe een juridische mbo-opleiding. Ben 20 jaar oud en heb een zusje en ben lesbisch. Ben demiromantic, dat betekent dat ik eerst een hele sterke emotionele band met iemand moet hebben, voordat ik daar verliefd op kan worden.
2. Hoe ervaar jij de Prisma Groep?
Gezellig, warm, welkom, je leert veel mensen kennen. En het is niet alleen gezellig, iedere avond komen er andere rolmodellen of onderwerpen aan bod. Voorlichtingen, films en alles komt wel aan bod. Je kan ook discussiëren met de anderen.
3. Wat levert de Prisma Groep jou op?
Je leert mensen kennen en je voelt je welkom. En je leert gewoon dingen over allerlei zaken.
4. Waarom is de Prisma Groep zo belangrijk voor jou?
Omdat ik dan niet alleen ben, meer biculturele LHBT leer kennen die in dezelfde omstandigheden zitten als ik. Waar je samen een band mee kan opbouwen en dat je meer kan leren over jezelf of over anderen. En jezelf leren accepteren.
5. Denk je dat de Prisma Groep een unieke groep is?
Ja, want veel LHBT groepen zijn vaak voor de witte meerderheid. En zij begrijpen de omstandigheden niet waar wij in zitten en doen er soms te makkelijk over. Prisma Groep versterkt ons daarin, om sterker te staan in je schepenen. Jezelf leren accepteren en dat je niet alleen bent.
6. Is het belangrijk dat dit soort groepen ook in andere steden komen? Zo ja, waarom?
Het is belangrijk dat er groepen zijn in meerdere steden i.v.m. de bereikbaarheid. En dat je mensen in je omgeving leert kennen. Soms is het fijn om bijvoorbeeld mensen in Limburg bij jou in de buurt te leren kennen dan in Utrecht of Amsterdam.
7. Als de Prisma Groep niet meer zou bestaan, wat zou je dan allemaal moeten missen?
Mensen, dat je er dan alleen voor staat. Het duurt dan langer om jezelf te accepteren. Minder gezelligheid.
8. Wat hebben biculturele LHBT nog meer nodig?
Meer verschillende rolmodellen en meer educatie binnen de groep. Er is veel onwetendheid binnen de groep, doordat er binnen de groep ook weer verschillen zijn. Hierdoor denken mensen soms toch te makkelijk over zaken. En dat er minder groepjes worden gemaakt, tenzij mensen er behoefte aan hebben (bijvoorbeeld met de Islam of Gender).
9. Hoe zie jij de toekomst voor groepen zoals de Prisma Groep?
Dat we groter worden, er meer vraag naar is. En dat er in verschillende regio's een Prisma Groep is en dat er meer events worden geregeld. Bijvoorbeeld dagjes weg. En dat het normaal is om bicultureel en LHBT te zijn, net als de blanke LHBT.
10. Heb je nog iets toe te voegen aan het interview:
Dat er aan mensen duidelijk moet worden gemaakt dat ze soms geïnteresseerden kunnen meenemen die niet van de doelgroep zijn.